Badminton klub Medvode

…je trenutno najštevilčnejši in najuspešnejši klub v Sloveniji. Naša vizija je, da še naprej ostanemo eden izmed večjih in vodilnih badmintonskih klubov, ki bo v slovenskem in mednarodnem prostoru znan po svoji množičnosti, stalni kakovostni rasti, predvsem pa po kulturi najodličnejših športnih odnosov na igrišču in pri širjenju tega duha v vse pore človeškega sobivanja.

Sezono 2018/19 je BK Medvode zaključil s štirimi naslovi članskih državnih prvakov, z 11 naslovi državnih prvakov v mladinskih kategorijah in pa še mnogimi drugimi zmagami in medaljami na turnirjih v Sloveniji in tujini.

Tudi v letošnji sezoni nadaljujemo s treningi tekmovalcev, ki so v vrhu slovenskega badmintona, s treningi mlajših igralcev, s šolami badmintona in rekreacijo za odrasle. Za več informacij o treningih, naših uspehih in drugih zadevah, ki se tičejo našega kluba pa lepo vabljeni na ogled po naši spletni strani.

Zgodovina kluba

Ustanovitev in dosedanji razvoj kluba

Badminton ima v vaseh občine Medvode že večletno tradicijo. V sklopu Partizana Pirniče je v sezoni 1988/89 pričela delovati samostojna sekcija, ki se je ob podpori matičnega športnega društva in Daneta Aliča, že v nekaj letih, predvsem na področju dela z najmlajšimi, lahko kosala z največjimi slovenskimi klubi.

V sodelovanju z odličnimi trenerji in badmintonskimi navdušenci (Danče Pohar, Sašo Zrnec, Mile Čuk), so mlade tekmovalke in tekmovalci sebi, matičnemu klubu in pirniški osnovni šoli podarili kar 15 naslovov državnih prvakov. V času največjega razvoja od leta 1992 do 1996 so si žabico, simbol mladih pirniških badmintonistov, zapomnili tudi na velikih mladinskih mednarodnih turnirjih. Sašo Klobučarič in Urša Plahutnik sta bila celo udeleženca evropskih mladinskih prvenstev in člana državne članske reprezentance.

Začetnikom badmintona v Medvodah se je kmalu priključila tudi Darinka Verovšek, profesorica telesne vzgoje, ki je s sistematičnim delom na OŠ Preska, ob pomoči Toneta Hafnerja, prevzela vodilno vlogo v razvoju badmintona na tem področju. Strokovno delo z mladimi so opazili tudi starši in tako se je rodila ideja o ustanovitvi samostojnega badmintonskega kluba.

Junija 1998 je bil pod vodstvom Darinke Verovšek ter podpori staršev, izpeljan ustanovni občni zbor novega badmintonskega kluba, katerega osnovni cilji so bili naslednji:

  • Omogočiti mladim sistematično, organizirano in strokovno vadbo badmintona v vseh večjih šolah v Medvodah;
  • Postopno izoblikovati tekmovalne selekcije, pri katerih bo v ospredju znanje, volja in tekmovalni potencial, ne pa kraj, iz katerega izhajajo;
  • Posvečati največjo pozornost množičnosti, iz katere se postopno razvije tudi kakovost, ki bo opazna najprej v slovenskem, nato pa tudi v mednarodnem prostoru;
  • Približati badminton tudi večjemu številu rekreativcev, ki bodo v njem našli sprostitev in iz njega črpali telesno in duševno moč za vsakodnevno, vedno bolj stresno tekmo s časom;
  • Postati sposobni organizatorji vseh vrst tekmovanj v badmintonu na občinskem, regijskem in državnem nivoju;
  • Vključiti klub v Badmintonsko zvezo Slovenije in postati tvoren soudeleženec razvoja slovenskega badmintona.

Vzporedno se je v okviru Partizana Medvode, pod vodstvom neutrudnega Jožeta Kumelja in pod strokovnim vodstvom Roka Trampuža, začela krepiti mlada skupina badmintonistov, ki se je v sezoni 2003/04 pridružila BK Medvode in z nekaj izjemnimi talenti ter željo in voljo, dodatno okrepila razvoj kluba.

Pod okriljem našega kluba se je močno razmahnilo tudi rekreativno igranje badmintona, v katerega se poleg velikega števila staršev otrok iz tekmovalnih selekcij, vključevalo vedno več odraslih, ki so se z badmintonom že zastrupili v svojih osnovnošolskih časih ali pa so spoznali, da je ravno badminton tisti šport, ki jim daje prepotrebnih moči za vsakodnevni boj za ljubi kruhek.

Rok Trampuž je do konca sezone 2007/08 kot glavni trener uspešno vodil medvoške badmintoniste in s pomočjo ostalih trenerjev in vaditeljev pripeljal klub med vodilne slovenske klube tako po rezultatih kot po številu mladih badmintonistov. Junija 2008 je v klubu prišlo do korenitih sprememb, na skupščini je bil osvežen statut kluba, izvoljen nov predsednik, Matevž Šrekl, in izbran nov upravni odbor. Poleg tega se je klub odločil za menjavo trenerskega kadra in v klub pripeljal ruskega strokovnjaka Denisa Pešehonova. Ta je v klubu delal z vrhunskimi igralci, ostali vaditelji pa so se lahko posvetili delu z mlajšimi kategorijami, kar se je pokazalo za zelo uspešno formulo. V naslednjih letih se je polega tega, da se je  baza otrok povečala, tudi dvignila sama kakovost. Po 3 letih je Denis Pešehonov klub zapustil in se odločil za delo v Lendavi, tako da se je vodenje trenerske ekipe zaupalo Maji Kersnik.

Po zelo uspešni sezoni 2011/12 so bili pred vrati novi cilji. V klubu smo se odločili, da nadaljujemo s trdim delom in skušamo obdržati naziv najboljšega slovenskega kluba. Velika želja je predvsem ponovna osvojitev naslova ekipnih državnih prvakov. To nam je uspelo dvakrat zapored v sezonah 2014/15 in 2015/16 upamo pa, da se naslov kmalu spet vrne nazaj v Medvode.  V zadnjih letih tekmujemo samo s tekmovalci, ki so bili celoten oz. večino časa svojega badmintonskega razvoja člani našega kluba, na kar smo še posebej ponosni.

Trenerska ekipa je v letošnji sezoni sestavljena iz izkušenih in novih trenerjev, ki so v večini še aktivni igralci in lahko na otroke prenesejo velik del svojih izkušenj. Zaključil bi z motom kluba, ki ga uporabljamo že vrsto let: “Upamo, da bomo vaše otroke in vas vsaj malo zastrupili s to atraktivno igro in se nam boste v novi sezoni pridružili kot že ‘stari’ ali novi člani”.

Strategija doseganja temeljnih vrednot naše vizije

 

  • Doseči primerno vrednotenje naše športne panoge v občini Medvode in uvrstiti badminton, kot enakovredno športno zvrst med ŠPORTE ZA DOSEŽEK in TEKMOVALNI KAKOVOSTNI ŠPORT.
  • Združiti vse razpoložljive moči v klubu in njegovi okolici za okrepitev organizacijskih potencialov, ki ob primerni kakovosti dela pomagajo povečati tudi finančne zmožnosti.
  • Redno zaposliti strokovnega trenerja s primernimi osebnostnimi vrednotami, ki bo zapolnil velik interes najmlajših po zares kakovostnem delu, kar je prvi pogoj za množičnost iz katere dolgoročno raste tudi stabilna kakovost in nadaljnji razvoj kluba.