Ko Afrika pokaže zobe: Petra in Miha v Nigeriji

Ljudje po navadi radi potujemo v države, ki jih še nismo obiskali. Z veseljem spoznavamo nove kulture in si ustvarjamo spomine, ki nam ostanejo za celo življenje. Ne spadajo pa vse dogodivščine med tiste, ki bi jih radi ponovili, ali pa priporočili nekomu drugemu. Petra Polanc in Miha Ivančič si bosta tako dobro zapomnila njuno potovanje v Nigerijo (Afrika), čeprav spomini ne bodo niti najmanj “rožnati”.

Ustvarjalec: Adeyinka Yusuf | Avtor: Anadolu

Pretekli teden je v Lagosu potekal turnir Lagos International Classics 2023. Lagos je mesto v Nigeriji, ki je s svojimi 8 milijoni prebivalcev kar drugo največje mesto v Afriki. Pot do tja je dolga in naporna, preden odrinete na pustolovščino, pa morate v svojo ramo prejeti še kar nekaj odmerkov cepiva. Naša popotnika sta se na pot odpravila kar sama, po njunih besedah pa je bila to najtežja tekmovalna izkušnja do sedaj.

Nočna mora se je začela že ob vstopu v Nigerijo. Od organizatorjev turnirja sta namreč prejela napačno informacijo o plačilu Vize. Pri vstopu v državo so jima razložili, da plačilo Vize na letališču lahko izvedejo zgolj prebivalci Afrike.

Petra: “Rekli so, da naju bodo poslali domov! Vendar pa so se nato po urah pregovarjanja z nama in organizatorji odločili, da naredijo izjemo. Prejela sva namreč nepopolne informacije in krivda ni bila najina. Pomagalo pa je tudi to, da sva bila tam zaradi športnega tekmovanja. Potna lista so nama zasegli, nadomestni potni list pa je bil zapisan na papir in to kar z roko!”

Ker se je reševanje nesporazuma zavleklo dolgo v noč, sta v hotel prispela šele ob treh zjutraj. Naslednji dan pa sta se vrnila na letališče, saj sta morala poravnati še stroške Vize. Lahko sta le upala, da bosta njuna potna lista dobila nazaj.

Na letališču sta brez hrane in pijače čakala 10 ur, da se je vse uredilo. V sobo sta se vrnila šele okoli polnoči, naslednji dan pa je imela Petra na sporedu že prvo tekmo.

Petra: “Po več zaporednih neprespanih nočeh sem morala, ne da bi naredila kakršenkoli trening v dvorani, igrati moj prvi singel. Ta seveda glede na okoliščine ni bil najbolj uspešen. Žal pa sem tudi že v prvem krogu naletela na prvo nosilko, ki trenutno na svetovni lestvici zaseda kar 42. mesto. Tudi urnik prevozov v dvorano in organizacija obrokov je bila za igralce neugodna, saj smo zgolj za eno tekmo na dan, v dvorani preživeli popolnoma cel dan. Miha pa je imel poleg vseh nevšečnosti tudi zdravstvene težave, najverjetneje se je zastrupil s hrano. Zaradi zelo slabega počutja je tako na igrišču komaj stal.”

Ne glede na vse, pa sta se v mešanih dvojicah uspela uvrstiti v finale turnirja. Na koncu sta osvojila srebro in glede na celotno situacijo smo lahko na njiju zelo ponosni. To je bil do sedaj tudi njun najboljši uspeh – prvo finale na tako visoko rangiranem tekmovanju (Challenge).

Sedaj sta Petra in Miha varno prispela domov. Mihu želimo čim hitrejše okrevanje, Petra pa bi celotno izkušnjo povzela s pregovorom “kar te ne ubije, te naredi močnejšega“.

TajaP