MLADI UPI #3 – MIA SKETELJ

Novo leto bomo pričeli z objavo intervjuja, ki smo ga opravili z eno iz med naših najboljših mladih tekmovalk – Mio Sketelj. Mia se je našemu klubu pridružila že pri sedmih letih in kmalu pokazala njen velik potencial. Sedaj je stara 12 let in za sabo ima že kar nekaj lepih uspehov, udeležuje pa se tudi mednarodnih turnirjev. Oktobra lansko leto je skupaj s Teodoro Milivojevič postala celo državna prvakinja do 13 let. 

Seveda pa se v njej skriva več kot le badminton. Je zelo pridna in vestna deklica, ki je vedno nasmejana in pripravljena pomagati drugim. Za svoja leta je zelo zrela, kar boste lahko opazili tudi pri branju njenih odgovorov, za katere zagotovo ne bi rekli, da jih je pisala 12-letnica. Poleg športa se ukvarja tudi z glasbo, zato ji ostane le malo prostega časa.

Mia, kdo te je navdušil nad igranjem badmintona? Imaš kakšnega vzornika?

Navdušila me je moja prijateljica Teodora Milivojević, saj je ona začela trenirati že pred mano in me je povabila, naj še jaz pridem na kakšen trening. Ta šport sem nato zelo vzljubila in zato ga rada igram še danes. Moj vzornik v tem športu je zaenkrat moj oči, saj je tudi on včasih tekmoval in se mi zdi, da je tudi zelo dober trener.

Kot si že omenila, je tudi tvoj oče trener. Ti je morda kdaj zaupal kakšen dober nasvet za uspeh v tem športu?

Ja, velikokrat mi je že dal kakšen nasvet o igri in predvsem o tem, kako dobro trenirati. Na tekmah pa mi po navadi le zaželi srečo in me opazuje bolj od daleč.

Kaj pa ti je najbolj všeč pri tem športu? Si kdaj trenirala še kaj drugega?

Pri tem športu mi je všeč, da moraš hkrati imeti veliko kondicije in znati dobro razmišljati, da lahko na tak način “prelisičiš” nasprotnika z različnimi udarci. Všeč mi je tudi to, da imam v klubu veliko prijateljev in zato še raje hodim na treninge. Pred tem sem trenirala tudi ples in hkrati še badminton, a sem se pozneje odločila, da bom nadaljevala le z badmintonom.

Na katere svoje dosežke si najbolj ponosna? Imaš kakšne dolgoročne cilje, ki bi jih rada uresničila v tem športu?

Med mojimi dosežki sem zagotovo najbolj ponosna na 1. mesto v dvojicah z mojo prijateljico Tejo na državnem prvenstvu do 13 in do 11 let. Ponosna pa sem tudi na dosežke iz mednarodnih turnirjev, saj ne igram velikokrat proti puncam iz drugih držav. Glede dolgoročnih ciljev pa še ne vem, če se bom v prihodnosti ukvarjala z badmintonom tako intenzivno kot sedaj, bi se pa sigurno še kdaj preizkusila v tujini. Zelo rada namreč igram proti ljudem, ki jih še ne poznam in si s tem zadam nove izzive. Moje največje sanje pa so zaenkrat zagotovo uvrstitev na Evropsko prvenstvo v badmintonu. Če mi to uspe, pa si bom zastavila še višje cilje!

Imaš pred tekmami kaj treme? Ti morda k boljši igri pripomore kakšen poseben ritual ali pa hrana?

Včasih sem pred tekmo zelo živčna, včasih pa malo manj. Mislim, da je predvsem odvisno proti komu igram – če igram z nekom, ki ga ne poznam in ne vem kako igra, dobim včasih malo treme. Zadnje čase pa je nimam več toliko in opažam, da potem delam tudi malo manj napak! Za boljšo igro na tekmi vedno pojem nekaj lahkega za zajtrk in v dvorani potem ne jem več. Če imam tekmo eno za drugo le spijem malo vode in na hitro pojem kakšno sadje. Šele ko imam več časa med tekmami, pojem testenine ali pa kakšen sendvič.

Kakšen bi bil tvoj najljubši trening, če bi ga lahko sestavila sama?

Moj najljubši trening bi se zagotovo začel z ogrevanjem, nadaljeval s kakšnimi vajami za tehniko in končal s kakšno igro z nalogo, kot npr.: ne smeš smeširati ali pa žoge ne smeš dvigniti – saj tako vadiš in hkrati igraš.

S čim pa se rada ukvarjaš v prostem času?

V prostem času obiskujem glasbeno šolo dvakrat na teden. Ker pa sem že v 7. razredu, je šola včasih že precej zahtevna in poleg vseh treningov mi ne ostane več veliko časa. Med vikendi se po navadi družim s prijateljicami, če pa imam veliko ocenjevanj, pa se tudi učim.

Kaj bi sporočila deklicam, ki z badmintonom šele začenjajo in si jim ti lahko že vzor? Bi morda tudi ti rada nekoč postala trenerka?

Ne zdi se mi, da bi bila kakšnim deklicam lahko že vzor, če pa sem jim, me to zelo veseli. Tem deklicam bi sporočila, da tudi če jim na začetku ne gre najbolje, naj ne odnehajo, saj ni vse v badmintonu le koliko talenta imaš, temveč tudi koliko treniraš in kakšna je tvoja želja po uspehu. 

Zaenkrat še ne vem, s čim bi se ukvarjala v življenju, se pa kdaj sigurno vidim kot trenerka, saj mi badminton postaja vedno bolj všeč. Všeč mi je naloga trenerja in zagotovo bi se kdaj v tem preizkusila.

Naši Miji se zahvaljujemo za njene odgovore, za katere se je zelo potrudila in upamo, da bo še naprej ostala taka “fejst punca” 🙂

TajaP