Petra, Žiga in Timotej med najboljšimi!

Letošnjega zelo močnega turnirja TEM Youth 2017 v Mokronogu se je udeležilo 19 tekmovalcev BK Medvode. Naš klub so zastopali Tjaša Cerar, Špela Ivanič, Maša Oblak, Lina Pipan, Anže Breška, Matic Cerar, Urban Hudeček Šefic, Blaž Jelenc, Tadej Jelenc, Gaj Lasič, Kevin Lin Lenarčič, Jaka Perič Marovt, Žiga Podgoršek, Jakob Sagadin, Samo Stanovnik, Rok Šantl, Filip Štrovs, Timotej Ušeničnik in Tim Vrbec.

Letošnji turnir je bil množično obiskan z igralci držav, ki ponavadi ne pridejo na turnir v Slovenijo, ker je turnir do 15 let štel tudi za postavljanje nosilcev na prihajajočem Evropskem prvenstvu do 15 let. Tudi zato so imeli slovenski tekmovalci veliko težav z doseganjem zmag, so pa zato odigrali kar nekaj močnih tekem kar jim koristilo v prihodnosti. Igralo se je po poskusnem sistemu treh dobljenih nizov do 11 točk, v primeru, da je bilo 10:10 se je igralo do 13. točke.

Najboljši rezultat med Slovenci sta dosegla Žiga Podgoršek in Timotej Ušeničnik v dvojicah do 13 let, uvrstila sta se v finale, kjer pa sta bila boljša poljska nasprotnika. Žiga je zelo dobro igral tudi v igrah posamezno, kjer je po petih setih izgubil v četrtfinalu, z 11:9. Bil je tudi edini Medvoščan, ki se je v igrah posamezno uvrstil iz predtekmovalne skupine, ostali so žal izgubili po vsaj en dvoboj, kar jim ni zagotovilo napredovanja.

Tudi v dvojicah naši tekmovalci žal niso bili preveč uspešni. Razen Timoteja in Žige ostali Medvoščani žal niso osvojili niti seta, nekateri so imeli nasproti visoko postavljene nosilce in jim žal ni uspelo pripraviti presenečenja in osvojiti kakšnega skalpa.

Glede na kvaliteto igralcev, ki so igrali na tem tekmovanju je bila vsaka zmaga že velik uspeh, vendar upam, da so se igralci iz vsakega poraza nekaj naučili za naprej, kaj se je treba naučiti, kaj izboljšati na prihajajočih treningih in se še boljši pokazati na naslednjih turnirjih. Sčasoma bodo prišle zmage tudi na mednarodnih tekmovanjih, če bodo le pokazali vse kar znajo. 🙂

 

Kategorijo do 19 let so igralci že tradicionalno odigrali na Mirni. Od naših so nastopili: Petra Polanc, Taja Pipan, Jaka Ivančič, Tej Kolar in Grega Šuštar. Petra je že standardno naše najmočnejše orožje v mladinski kategoriji in tudi tokrat je pokazala, da to še kako drži. Najbolje ji je šlo v kategoriji posameznic, kjer se je prebila do polfinala. Tam ji je nasproti stala 1. nosilka Vivien Sandorhazi iz Madžarske. Petra je začela zelo dobro in cel prvi set vodila, imela na koncu pri rezultatu 20:17 zaključno žogo za zmago v setu, a tega žal  ni uspela izkoristiti. Sledil je padec koncentracije, kar pa pri taki igralki kot je Sandorhazi, pomeni le poraz. Vsekakor je Petra pokazala odlično igro, 3. mesto je super rezultat, poleg tega pa si je nabrala še nekaj tako zelo potrebnih točk za rang lestvico. Petra je zelo dobro igrala tudi mešane dvojice v paru z Gašperjem Krivcem (BK Mirna). Uvrstila sta se v četrtfinale, kjer sta se pomerila z Avstrijcema Meusburger/Herbst. Po slabem prvem setu, je sledila dobra igra v drugem, katerega sta tudi dobila, potem pa žal v tretjem nista uspela vsiliti svoje pobude in žal izgubila z rezultatom 9:21, 21:17, 16:21.

Drugi naš igralec, ki ga želim izpostavit je Jaka Ivančič. Jaka je med posamezniki v prvem kolu suvereno odpravil Portugalca Selvarajaha. V drugem kolu pa mu je nasproti stal šesti nosilec Čeh Jiri Kral. Jaka je igral zelo dobro in imel v drugem setu zaključno žogico, ki bi jo mogel le še zabiti na mreži, a žal naredil napako. Temu je botroval poraz v drugem setu, v tretjem pa ni bilo več moči in nasprotnik je dokaj lahko zaključil tekmo v svojo korist. Škoda za izgubljeno priložnost, vendar vse čestitke Jaku za prikazano borbo. Jaka je nastopil še v dveh disciplinah. V dvojicah sta se skupaj z Miho Mastenom (BK Branik) uvrstila v četrtfinale, kjer sta naletela na prva nosilca Hubačka in Krala iz Češke. Morda sta se naša fanta malo prehitro vdala v usodo, da sta nasprotnika pač boljša in nista pokazala tiste svoje prave igre. Fanta znata zaigrati že zelo dobro, hitro, močno igro moških dvojic, tako da sem prepričana, da bosta kmalu začela nizati še višje uvrstitev na tovrstnih turnirjih. Jaka je odigral tudi kategorijo mešanih dvojic s svojo standardno partnerko Tajo Pipan. Pohvaliti velja igro, ki se počasi že dviguje na višji nivo. Potrebno bo še dodelati nekaj situacij, ki so značilne za igro mešanih dvojic, se malo znebiti strahu in prevelikega spoštovanja nasprotnikov  in rezultati bodo tu.

Ostaneta nam še Tej in Grega. Tej je žal ponovno naletel na slabši žreb, saj se je že v prvem kolu moral pomeriti s talentiranim Rudolfom iz Avstrije. Nasprotnik je bil boljši, vendar Tej ni pokazal svojega maksimuma. Zmaga bi šla verjetno v vsakem primeru v roke nasprotnika, vendar pa bi Tej lahko iztržil boljši rezultat. Nova izkušnja, nove ideje, drug način razmišljanja za prihodnje tekme. Je pa Tej zato zabeležil lep rezultat v igri dvojic, kjer sta se s Ianom Spillerjem (BK Olimpija) uvrstila v četrtfinale. Grega Šuštar pa je tokrat nastopil le v igri posameznikov. Žreb mu je že v prvi tekmi namenil tretjega nosilca Nizozemca Koppena. Grega je prvi set odigral zelo dobro in ga dobil. Je pa ob koncu ponovno staknil lažjo poškodbo, ki mu ni pustila nadaljevati v enakem tempu. Posledično je odpovedala tudi glava in tako je sledil poraz v drugem in tretjem setu. Koppen se je kasneje uvrstil v polfinale, tako da res škoda, ampak vseeno so to dobri obeti za nadaljnje tekme.

Od naših je v igri dvojic nastopila že zgoraj omenjena Taja Pipan. Z Marušo Vračar (BK Olimpija) sta prišli po nabiranje izkušenj. V prvem kolu sta zaigrali proti Moldavski navezi Gynga/Cernetchi in dokaj gladko izgubili, a upam da, dobili nekaj izkušenj za kar sta tudi prišli na to tekmovanje.

Tokrat si res prav vsi naši igralci zaslužijo pohvale za prikazane nastope. Če bodo tako nadaljevali in se na ta način trudili na treningih, nas bodo v naslednjih letih zagotovo še razveseljevali z lepimi rezultati.

Matic in Maja