Tadej in Žiga v Ameriki

Veliko ljudi se v Ameriko odpravi “s trebuhom za kruhom”, naša igralca Tadej Jelenc in Žiga Podgoršek pa sta tja odšla po dobro igro – in jo tudi našla. Igrala sta namreč na mladinskem svetovnem prvenstvu 2023, ki je letos potekalo v Združenih državah Amerike, v mestu Spokane. V ekipnem delu so odigrali 7 dvobojev in na koncu osvojili 19. mesto, kar je najboljša uvrstitev Slovenije na svetovnih prvenstvih do sedaj. S slovensko reprezentanco sta na pot krenila tudi Maja Kersnik in Matevž Šrekl.

Svoj prvi dvoboj so odigrali proti Islandiji in ga tudi suvereno osvojili z rezultatom 5:0. Več o izidih tekem pa si lahko preberete na strani BZS. Slovenski igralci so na prvenstvu odigrali veliko srčnih dvobojev in se borili do zadnje točke. Kakor pravita Žiga in Tadej, so njuni domači stalno spremljali rezultate, tudi če sta po evropskem času igrala sredi noči. Glede na igro in rezultate so lahko nanju zelo ponosni.

V mestu Spokane so bili nastanjeni v apartmajih, tako da so včasih za hrano morali poskrbeti tudi sami. Fantoma se je zdela okolica zelo lepo urejena, presenetilo pa ju je to, da je v mestu zelo veliko brezdomcev. Povedala sta nam tudi, da so bile cene nekoliko dražje kot pri nas, hkrati pa v cene ni vštet davek, zato so si morali v trgovini sami preračunati, koliko bo na koncu stal določen artikel.

Zelo mi je bilo všeč vzdušje v dvorani in hkrati tudi vzdušje v naši ekipi. Prvenstvo bi zagotovo še kdaj ponovil, ali pa vsaj ostal tam še kakšen dan. Tudi s svojo igro sem zelo zadovoljen. Težava pa je bila v tem, da organizatorji niso omogočili prenosa tekem v živo, saj moji domači vedno radi pogledajo kakšno tekmo iz kavča.

Kot na vsakem turnirju, pa se je tudi na tem prvenstvu našim tekmovalcem zgodila nerodna dogodivščina. Med vračanjem v Slovenijo jim je namreč zamujal let proti Denverju, zaradi česar pa so naslednje letalo proti domu zamudili. Tako so morali še eno noč ostati v tujini, na srečo pa jim je hotel plačala letalska družba. Tako so igralci izkoristili še eno noč za druženje, preden so se vrnili domov.

Na poti v ZDA pa so bili tudi del manjšega incidenta na letališču v San Franciscu. 10 minut so morali namreč popolnoma pri miru stati in čakati na nadaljnja navodila, saj so policaji iskali nekoga, ki naj bi imel sumljivo prtljago.

Igral sem dobro tako v ekipnem, kot tudi v posameznem delu. V ekipnem delu sem presenetil z zmago proti Američanom, kar je bilo za našo ekipo zelo dobro! V posameznem delu pa sem celo vzel set Tajcu, ki je kasneje prišel vse do četrtfinala. Prosti čas pa smo izkoristili za ogled Seattla, ki mi bo ostal v zelo lepem spominu.

 

Fanta sta sedaj že doma in pridno hitita z reševanjem zamujenih šolskih obveznosti. Kmalu pa ju čaka že državno prvenstvo do 19 let, ki ga bosta odigrala v domači medvoški dvorani.

TajaP